Parametrische onderdelen in Fusion360

Vroeger werkte ik meestal met ProEngineer en SolidWorks, maar tot dat soort pakketten heb ik niet echt meer toegang naar, sinds ik ben overgestapt naar Apple computers. Tegenwoordig doe ik mijn 3D ontwerpen met Fusion360 en Shapr3D op de laptop en de iPad.

Een parametrisch uitgevoerde dakdoorvoer voor kabels naar het PV paneel op de camper

In het begin heb ik wel lopen stoeien met Fusion 360, want het leek een beetje op een wat minder professionele versie van SolidWorks, waarbij vooral “mates” niet overeenkomt met het gebruik van “joints”. Gelukkig wel het “schetsmatig” tekenen is inmiddels wel het meest gangbare in een CAD systeem.

Shapr3D is een prettige applicatie op de iPad. Hoewel het al heel erg veel kan, zijn er twee dingen die ik er wel een klein beetje aan mis, en dat is vooral het plaatsen van schroefdraden, en een manier om parametrisch te werk te gaan bij onderdelen.

Soms begin ik namelijk wel aan een project, waarbij ik nog niet helemaal de exacte maatvoering heb van het onderdeel waar ik een nieuw van moet maken, of waarop mijn project moet worden gemonteerd. Dan is het wel heel makkelijk om dan achteraf de exacte maten te kunnen invoeren om het eindproduct aan te passen aan de uiteindelijke maatvoering. Dit zal wel even duren voordat dit in Shapr3D bijgevoegd word.

Wel kan ik tussen beide software-pakketten redelijk eenvoudig uitwisselen met IGES of STEP bestanden. Uiteindelijk exporteren we het naar een STL bestand voor de 3D printer als we zover zijn, dat kan uit beide pakketten, waar ik op dat moment mee bezig ben. Een mooi voorbeeld ervan is o.a. het verbeteren van de waterstandsmeting in onze camper: Waterstand 2.0

Afstandflens 54mm in Fusion360

Geef een reactie