De camper bijna klaar

Net vandaag weer de camper opgehaald bij de garage, waar die was voor een grote beurt en zijn jaarlijkse APK. Dat is dus weer tip-top in orde. Nu zelf weer even aan de slag om het ter ziele gegane PV paneel te vervangen met een nieuwe, en “zwaardere” 200Wp paneel. Daarna is de camper weer klaar voor dit seizoen.

Op naar huis, na de beurt bij BJ Autoservice in Egmond. Topservice weer van Jeroen!

“Stiekem” zijn we er vorig weekeinde al mee wezen proefkamperen. Inmiddels zijn er ook als weer twee nieuwe, volle gasflessen in gezet en nu dus technisch bijna klaar voor de rest van dit seizoen. We zijn benieuwd waar we dit jaar terecht gaan komen. Wellicht niet verder dan onze eigen landsgrens maar je weet niet hoe het loopt.

Vorig jaar hebben we eigenlijk een fantastische vakantie gehad in Frankrijk, en dat dan inclusief de Corona perikelen. Dus ik blijf best hoopvol voor deze zomer.

Dit weekeinde dus het oude (plak) PV paneel verwijderen van de camper, zodat ik het nieuwe paneel kan gaan monteren. Jammer dat dit paneel niet meer werkt. Het is een semi-flexibel paneel dat je simpel op het dak plakt. Waarschijnlijk is het helaas door het verschil in uitzettings-coëfficient tussen het camperdak en het PV paneel misgegaan, het is te heet geworden waardoor de verschillende elementjes kapot zijn “getrokken”.

Het nieuwe 200Wp Glaspaneel

Nu zetten we een 200Wp glas-paneel terug, op spoilers. Dan ben je niet meer afhankelijk van het dak van de camper. Even wat lastiger qua plaatsen/lijmen, maar hopelijk iets langer plezier van de investering. Ook een groter vermogen.

Het is nou niet zo dat we echte “wildkampeerders” zijn, om “off the grid” te gaan voor langere tijd, maar dit helpt wel aanzienlijk voor gevallen zoals voor langere tijd parkeren zonder “stroompaal”. We gaan bijvoorbeeld graag wat langer boodschappen doen bij de Carrefour in Frankrijk o.i.d. en de koelkast trekt van alles wel het meeste Ampère.

De afgelopen vakantie heb ik het defecte PV paneel “omzeild” door dan steeds de koelkast op gas te zetten als we boodschappen gingen doen, nu hoeft dat niet meer, zelfs niet op een bewolkte dag.

Ook is het neerzetten bij de stalling ook fijn dat de accu op niveau blijft, met de ingebouwde Schaudt LRM1218 laadregelaar, die niet alleen de huishoudaccu, maar ook de startaccu bijlaad.

Update: PV paneel geïnstalleerd en operationeel