Openstaande klussen

Heb je die ook wel eens? Van die dingen die moeten gebeuren, maar waar je steeds tegen aan hikt, vanwege allerlei redenen die je ter plekke kan verzinnen? Aan onze camper had ik er een paar. Laat ik nu eens toch door gepakt hebben. Anderhalve dag later was alles gedaan.

Dat geeft dan wel weer een mooi voldaan gevoel als ze dan uiteindelijk zijn gedaan. Vaak wel wat geholpen doordat er maar weinig echte problemen boven kwamen tijdens het repareren.

Lekkage

De eerste, en meest “dringende” klus, was het oplossen van een kleine lekkage. Dit gaat al even terug naar onze vorige zomervakantie. Het viel ons wel eens op dat het in onze wc/douchecabine soms nat was, niet veel, maar wel flink wat druppels.

Eerst denk je nog dat het eventueel water was uit het wasbakje, dat er misschien uit is geklotst, tijdens het rijden. Als je rijd met kinderen, moet er natuurlijk regelmatiger een plaspauze worden ingelast, dus voor het handen wassen word het wasbakje in de douche cabine regelmatig gebruikt.

Maar ook na het tijdelijk niet meer gebruiken vonden we toch wel eens water op de vloer van de douche. Dit had wat meer onderzoek nodig. Ook omdat we ineens buiten ook wat druppels zagen vallen.

De watertank, nadat de zitting in de dinette is verwijderd

Het onderzoek begint met het kijken waar dit water nu precies vandaan komt. Daar komt nogal wat bij kijken, namelijk beginnen vanaf het startpunt, de watertank. Deze zit onder de achterste bank van de dinette. Nou, nogal een onding om te demonteren, maar uiteindelijk gelukt. De hele dinette eruit en dan wat panelen eraf, slangen volgen.

Hier zien we wel dat er wat druppels naar beneden komen, en langs de wielkast naar buiten druppelen. Voordeel, we vinden geen waterschade aan hout- en vloerdelen. van de camper. Helaas vinden we niet de plek waar het lekt. Of misschien wel gelukkig, want om dat wandpaneel open te moeten maken zou betekenen dat we ook eerst de kasten eruit moeten halen, en zo gaat het dan wel erg ver.

Vanuit de douchecabine dan maar verder kijken. De kunststof panelen zitten met een nogal plakkerige kit en wat schroeven vast, maar met wat overtuiging komen ze netjes los.

Nu moeten we een manier vinden om waterdruk op het systeem te zetten, want de tank met waterpomp is natuurlijk gedemonteerd. Toevallig ooit een bijzonder opzetstuk gekocht voor een klus aan de vloerverwarming van ons huis, daarmee kun je een tuinslang aan een willekeurige buis klemmen. En daarmee kon ik mooi wat waterdruk zetten op het systeem van de camper.

De lekkage gevonden!

Gevonden! De mengkraan van de douche heeft een ingang van warmwater en een van koud water. De slang van het warme water “lijkt” iets minder diep in de kraan te zitten dan die van het koude water. Het begint ook als een gek te druppelen.

Het kraan systeem heeft een soort bajonetsluiting met een klein groen kunststof “slotje”. Dit slotje bleek in het midden gebroken te zijn, en met het rijden kun je je voorstellen dat de slang eruit trilt of stoot.

Uiteindelijk dus het slotje gerepareerd, de rubbers vervangen en de slangen weer teruggeplaatst. Druk erop, en kijken of het droog blijft. Mooi! Dat geeft weer wat moraal om de hele gemaakte rommel weer in elkaar te schroeven. Een halve dag aan (de)montage arbeid.

Truma RemoteControl

Het tweede klusje dat nu op het menu staat is ook zo’n ding waarbij je allerlei panelen moet losmaken, in dit geval om een kabel te trekken vanuit de bak waar de twee gasflessen staan, naar de RemoteControl van de Truma DuoControl CS in de wooncabine, voor de status indicatie van de gasflessen en de winter verwarming van de gasaansluiting.

Het werkende indicatie DuoC paneel

Inmiddels weer een beetje geoefend in het (de)monteren, lukte dit klusje in een uurtje of twee, net nog voordat ik de kinderen weer uit school moet halen. Snel nog even uitproberen, maar het werkt zoals het moet werken. Mooi, dit was in ieder geval geen weggegooide dag.

Klaar

Nu nog de camper klaarmaken voor het aankomende kampeerweekeinde, en dan flink wat water gebruiken om te zien of de lekkage inderdaad compleet gerepareerd is. De lijst van dingen om te doen is nu bijgewerkt, heerlijk twee onderdelen kunnen verwijderen.