Zelf bier brouwen?

Er zijn nog genoeg bieren op deze wereld die we nog niet geproefd hebben met onze bierproefgroep. Toch voor de ervaring ook maar eens zelf een biertje proberen te brouwen en kijken waar die uitdaging ons naartoe gaat leiden.

Dus hebben we een simpel starterspakket aangeschaft, in dit geval bij “Brewmonkey.nl“, met de meeste benodigdheden, zodat we makkelijk van start kunnen gaan. Moutmix, Hop, Gist en wat verschillende “gereedschappen”. In ons geval hebben we gekozen voor het brouwen van een IPA, waar we over het algemeen liefhebber van zijn.

“Brewday”

Een mooiere datum dan vrijdag de 13e november is er niet om zoiets te gaan uitproberen. Dus dat is onze brouwdag. Althans, vanaf 20:30u als de kinderen op bed liggen wordt het meer een brouwnacht.

Maischen & Koken

Maischen is best lastig, op een fornuis met een 10 liter pan en een (nogal langzame) digitale thermometer, maar ik denk dat we redelijk bij de recept-temperaturen gebleven zijn. Het vasthouden van het hopschema bij het koken is een stuk makkelijker.

Pilsnermout605g
Pale Alemout605g
Caramout67g
Lichte Basterdsuiker (want Richard was de rietsuiker vergeten)67g
Magnum Hop7g
Cascade Hop11g
Fermentis SafAle US-05 gist 5g
Ingrediënten en gegevens van dit IPA recept.

Het Maischschema is in totaal 70min, waarvan 45min op 62C, 20min op 72C en 5min op 78C. Daarna volgt het spoelen en het hopschema tijdens het koken: 7g Magnum op 90min, 4g Cascade op 60min, 3g Cascade op 20min, 3g Cascade op 10min en suiker op 5min van het einde.

Laatste meting en in de vergistemmer

De originele (start) dichtheid komt uit op 1.077, dus een prima uitgangspunt voor deze IPA, we zijn erg benieuwd naar onze “eind-SG”. Daar komen we eind november pas achter, als we gaan bottelen.

Update Vrijdag 27 november

Het brouwsel heeft nu twee weken staan vergisten, het is tijd om het eind SG te meten en dan te bottelen. Dat kan natuurlijk mooi gecombineerd worden met een kleine bierproefavond.

De afgelezen eind SG is 1.018, het begin SG was 1.077, een kleine berekening geeft een ABV van 7,7% tot 8,3% een beetje afhankelijk welke methode je neemt. Een IPA met een percentage rond de 8% lijkt ons prima gelukt. (De smaak, zonder carbonisatie vonden we ook zeker top.)

Dat smaakt naar meer!

Een volgend project is het brouwen van een Tripel, even kijken of we dat tot een smaakvol resultaat kunnen krijgen.

Het is wel een erg leuke en gezellige hobby, dus wellicht gaan we wat uitbreiden en het iets “professioneler” aanpakken. Bijvoorbeeld met een “alles-in-één” brouwketel, waarbij de Maischschema’s gewoon een stuk beter en makkelijker te handhaven zijn.

Geef een reactie